Kaip išleisti savo knygą su leidykla?

Neseniai rašiau apie tai, kaip išleisti savo knygą pačiam (savilaida). O dabar trumpai pasidalinsiu savo patirtimi, kaip išleisti knygą su leidykla.

Pradėsiu nuo mažos išpažinties, kad leidyklų atžvilgiu esu kiek skeptiškas… Tikriausiai todėl, kad neturėjau leidyklos, su kuria bendradarbiauti man patiktų. Su skirtingomis leidyklomis išleidau tris knygas. Ir visada neapleido jausmas, kad leidyklos tikslas, slaptas sąmokslas, yra išleisti tavo knygą ir ją pamiršti… Na, kartais gal suorganizuoti vieną ar du pristatymus, o visa kita paliekama ant autoriaus pečių. Taigi, skirtumas tarp darbo su leidykla ir savilaidos nėra toks didelis – leidykla dažniausiai tiesiog pasirūpina spauda ir pačios knygos platesniu prieinamumu knygynuose.

Žiūrint bendriau, savilaida išleistų knygų skaičiai JAV yra labai dideli – apie 1.7 mln. knygų išleidžia patys autoriai. Taigi, panašiai, kaip ir muzikos pasaulyje, kur nemažai atlikėjų atsisako didelių muzikos firmų tarpininkavimo, ir įrašinėja muziką savo namų studijose ir miegamuosiuose, taip ir leidybos srityje daugėja autorių, abejojančių leidyklų kuriama pridėtine verte.

Man atrodo, kad vienas iš labai rimtų leidyklų darbo su autoriais minusų yra kryptingų investicijų į autorių ir jo kūrybos žinomumą stygius, konservatyvios leidybos strategijos. Žinoma, lengva man kalbėti, kai ne mano pinigai ant stalo ir ne mano asmeniniais finansais rizikuojama. Užtat, mano žinios  apie kultūrą, leidžia potencialia rizikos drąsa nedvejoti – bestseleriu knygų pasaulyje gali tapti bet kas, kad ir eilėmis rašytas romanas apie darbą mėsos ir žuvies perdirbimo fabrikuose (kaip visai neseniai nutiko Prancūzijoje, su J. Ponthus knyga: https://www.editionslatableronde.fr/a-la-ligne/9782710389668).

Dar daugiau, mes gyvename labai sodrioje, labai visko prisotintoje kultūroje – begalė žmonių kuria begales dalykų. Ir žmonės kultūrą vartoja įvairiausiomis kalbomis, ne tik gimtąja. Tokiomis aplinkybėmis tikrai reikia nemažai laiko ir investicijų, kad vienas ar kitas autorius atrastų ar sukurtų savo auditoriją. Jei man kada tektų dirbti su leidyba ir įsidarbinti leidybos strategu, pasitelkčiau analogą iš muzikos srities – muzikos pasaulyje hitais kartais tapdavo „novelty records“, t.y.,  savo idėja, turiniu, išraiška keisti, kitokie, humoristiniai ar ironiški kūriniai. Būtų smagu turėti leidybos biudžetą tokio pobūdžio knygoms leisti ir populiarinti Lietuvoje. Manau, kad bent dalies autorių sėkmė turėtų atpirkti bendrai išleistas sumas.

Gerai, užsikalbėjau, prisifantazavau… Jei vis tik nuspręsit, kad jums paprasčiau dirbti su leidykla (nes dalis organizacinių rūpesčių, pvz., logistika ir spauda, tikrai nusimeta), nuo ko pradėti?

Pirma, kaip visada, jums reikia pabaigti knygos rankraštį – pasiekti tą versiją, tą variantą, kuris jums jau patinka ir atrodo kaip užbaigtas kūrinys.

Antra, jums reiks knygos pristatymo. Kartais jis pateikiamas su knygos rankraščiu, kartais su knygos ištrauka, kartais pradžiai užtenka ir paties aprašymo. Knygos pristatymą dažniausiai sudaro šios dalys:

  • Autorius – knygos autoriaus biografijos ir kūrybos pasiekimų trumpas pristatymas;
  • Koncepcija ir formatas – apie ką knyga ir kaip įsivaizduojate, kad ji turėtų atrodyti;
  • Auditorija – tikslinė knygos auditorija (kuo tiksliau, tuo geriau; įsivaizduokite žmogų, kuriam tokią knygą skaityti bus maloniausia);
  • Viešinimas – kaip bus viešinama knyga, kokiais renginiais, kur, kada, kiek (dažnai leidyklos tikisi, kad pats autorius tuo rūpinsis).

P.S. Trumpai grįžtant prie skepsio temos, toks knygos pristatymo formatas ir yra problema. Ne autorius, o leidyklos atstovai turėtų atsakyti į komunikacijos, pozicionavimo, tikslinės auditorijos ir panašius klausimas. Autorius turi tiesiog kurti ir sukurti kažką įdomaus, kažką kabinančio ir vertingo (kartais, jis gali turėti ir vieną kitą idėją, kaip kūrinį geriau pristatyti). Jei autorius jau moka save pozicionuoti, kam išvis jam leidykla? Gal užtenka ir spaustuvės?

Kai jau turit rankraštį ir knygos pristatymą, ateina metas rašyti leidykloms. Nebent jūsų knyga labai nišinė, siūlau pradėkite nuo didžiausio leidėjo, Alma Littera, tik nusiteikit, kad atsakymo gali tekti laukti iki mėnesio: https://almalittera.lt/pages/isleisti-knyga

Iš kitų leidyklų, su kuriom teko pabendrauti ir kurios atrašo, taip pat galiu paminėti „Tyto Alba“ https://www.tytoalba.lt/autoriams, „Balto leidybos namus“ https://balto.lt/susisiekite/

Platesnį leidyklų sąrašą rasit Lietuvos leidėjų asociacijos svetainėje: https://lla.lt/lt/naryste/nariu-sarasas

Jei liko papildomų klausimų, drąsiai rašykit, bandysiu atsakyti. Arba pridėkit kažką labiau teigiamo iš savo patirties.

Rašyk komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.